Μπαλόνι
Τοποθετείται στο στομάχι από το στόμα χωρίς χειρουργική επέμβαση. Γίνεται απλή γαστροσκόπιση και αν δεν υπάρχει κάτι παθολογικό όπως πχ έλκος, το μπαλόνι που είναι φτιαγμένο από μαλακή σιλικόνη τοποθετείται ξεφούσκωτο μέσα στο στομάχι και φουσκώνεται με νερό με τη βοήθεια ενός καθετήρα. Ο χρόνος τοποθέτησης είναι 10 - 20 λεπτά. Το μπαλόνι προκαλεί εύκολο και γρήγορο κορεσμό με μικρή ποσότητα τροφής και το αποτέλεσμα είναι η απώλεια βάρους. Το μπαλόνι παραμένει στο στομάχι για 6 μήνες διάστημα που συνήθως είναι αρκετό για να χαθούν όλα η μεγάλο μέρος των παραπανίσιων κιλών και αφαιρείται με απλή γαστροσκόπιση.
Δακτύλιος
Τοποθετείται γύρω από το στομάχι εξωτερικά και δημιουργεί ένα είδος κλεψύδρας που το πάνω μέρος της χωρά πολύ λιγότερη τροφή από ότι όλο το στομάχι. Το πλεονέκτημα του είναι ότι μπορεί να ρυθμιστεί το εύρος του με μια βαλβίδα του τοποθετείται κάτω από το δέρμα. Έτσι μπορεί να σφίγγεται για να μειώσει την ποσότητα της τροφής που καταπίνεται, η να ξεσφίγγεται ώστε η ποσότητα της τροφής να αυξάνεται.
Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Είναι μόνιμη περιοριστική τεχνική που ελαττώνει την ποσότητα της τροφής και έχει σαν αποτέλεσμα το χάσιμο των παραπανίσιων κιλών. Μετά την τοποθέτηση του δακτυλίου χρειάζεται προσοχή στην διατροφική ώστε το αποτέλεσμα να είναι ιδανικό. Αυτό επειδή υγρές η μαλακές τροφές που περιέχουν πολλές θερμίδες όπως παγωτά, αλκοόλ και γλυκά που μπορεί να περάσουν μέσα από ο στόμιο του δακτυλίου δεν πρέπει να καταναλώνονται. Όλες οι άλλες τροφές όμως μπορούν άφοβα να χρησιμοποιούνται στην καθημερινή διατροφή χωρίς να χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής η βιταμίνες.
Επιμήκης γαστρεκτομή
Με τη μέθοδο αυτή περιορίζεται η ποσότητα της τροφής που μπορεί να προσληφθεί και επίσης σταματά η παραγωγή από το στομάχι μιας ορμόνης, της γκρελίνης, που προκαλεί αύξηση της όρεξης. Το στομάχι περιορίζεται με ραφές ώστε να χωρά 100 - 150 ml τροφής, ενώ παραμένει ο πυλωρός που ρυθμίζει την φυσιολογική έξοδο των τροφών προς το δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο.
Έτσι με την εγχείρηση αυτή χάνεται το παραπανίσιο βάρος γιατί χορταίνουμε ευκολότερα επειδή μειώνεται και η ποσότητα που χωρά το στομάχι και δεν υπάρχει όρεξη για μεγάλη κατανάλωση τροφής. Η επέμβαση αυτή γίνεται λαπαροσκοπικά και διαρκεί περίπου 90 λεπτά.
Γαστρική παράκαμψη
Γνωστή και σαν γαστρικό bypass και είναι η πιο πολύπλοκη εγχείρηση, που συνδυάζει τον περιορισμό της τροφής που μπορούμε να καταναλώσουμε, με την αλλαγή στην έκκριση ορμονών του πεπτικού σωλήνα και τη μείωση της όρεξης. Δημιουργείται ένας μικρός γαστρικός θύλακας (μικρό τμήμα του στομάχου) σε συνέχεια του οισοφάγου, που γεμίζει εύκολα με μικρή ποσότητα τροφής. Ο θύλακας αυτός συνδέεται απ' ευθείας με το λεπτό έντερο και έτσι η τροφή δεν περνά μέσα από το υπόλοιπο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Επειδή καταργείται η πυλωρική βαλβίδα μετά από την κατανάλωση σακχαρούχων τροφών ο ασθενής αισθάνεται ναυτία και τάση προς εμετό, ιδρώνει και γενικά αποφεύγει την λήψη τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες.
Έτσι μετά από γαστρικό bypass περιορίζεται και η κατανάλωση παγωτών και γλυκών και η μείωση του βάρους είναι μεγαλύτερη. Είναι όμως επέμβαση με περισσότερες επιπλοκές και μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις προηγούμενες τεχνικές. Επίσης θα χρειαστεί η λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων, ασβεστίου, σιδήρου και φυλλικού οξέος καθημερινά όλη την υπόλοιπη ζωή. Η εγχείρηση αυτή γίνεται λαπαροσκοπικά και διαρκεί 180 περίπου λεπτά.